Basisschool Berkenboom De Ritsheuvel heeft de omslagfoto bijgewerkt.

Meer lezen

Weekend 19-20 augustus...moet je zeker eens langs komen bij BLOEMENPLUKWEIDE...

Titel ambacht
Bloemenplukweide, kinderworkshops, rust en genieten in de natuur

Welk type ambacht?
Natuur, dieren & bloemschikken

Beschrijving
We willen jullie graag verwelkomen in onze bloemenplukweide. We tonen hoe we met natuurlijke materialen uit onze tuin mooie creaties maken, die we ook gebruiken in onze workshops. Ook de kinderen willen we creatief aan het werk zetten door op zaterdag en zondag telkens 2 kinderworkshops te organiseren. Op zaterdag gaat deze van start om 14u00 en om 16u00, op zondag om 11u00, 14u00 en 16u Hiernaast kan je genieten van de rust en de natuur. De catering wordt verzorgd door natuurschool De Ritsheuve

Locatie ambacht

Verzamelpunt: Bloemenplukweide

Adres: Kwakkelstraat 108

Stad/ gemeente: Stekene (Kemzeke)

Land: België

Basisschool Berkenboom De Ritsheuvel heeft 43 nieuwe foto's toegevoegd aan het album Sponsors 2016-2017.

Meer lezen

Basisschool Berkenboom De Ritsheuvel heeft de foto van Parochie in Sint-Niklaas gedeeld.

Meer lezen

Inschrijvingen 2017-2018
(Toestand 6 juli 2017)
Per klas hebben we het MAXIMUM gesteld op 24 leerlingen.

INSCHRIJVEN
vanaf 21 augustus tussen 15u00 en 18u00 of na afspraak met
directeur Kris Zaman via info@deritsheuvel.be
GEEN INSCHRIJVINGEN VAN 8 JULI 17 TOT 20 AUGUSTUS 17

BESCHIKBARE PLAATSEN:
Kinderen geboren in 2015: nog 5 plaatsen vrij
Kinderen geboren in 2014: Geen plaatsen vrij
Kinderen geboren in 2013: nog 7 plaatsen vrij
Kinderen geboren in 2012: Geen plaatsen vrij

Groep 1: Geen plaatsen vrij
Groep 2: nog 6 plaatsen vrij
Groep 3: nog 12 plaatsen vrij
Groep 4: nog 11 plaatsen vrij
Groep 5: nog 9 plaatsen vrij
Groep 6: nog 5 plaatsen vrij

Groep 3 en 4 naar de pluktuin om mooie bloemstukjes te leren maken.

Meer lezen

Allen,zoals op de laatste OR is beslist gaan we op zo 27/8 op stap met de ouderraad. Plan is om om 10u30 te vertrekken naar Verbeke Foundation in Kemzeke met de fiets indien het weer het toelaat.

Daar krijgen we rondleiding met gids en eten we iets.

Partners en kinderen zijn ook welkom !Inschrijven kan tegen 1/8 op

via dit formulier: http://bit.ly/tuuropstapGrtjes en tot ziens

Raf, Nathalie en Veerle

Meer lezen

Beste ouders,

Voor het schooljaar 2017-2018 zijn we verheugd dat er een nieuwe kleuterklas bijkomt. Maar daarvoor zijn we nog op zoek naar allerlei leerrijk speelgoed om ons klasje op te vullen en waarmee onze kleinsten veel plezier zullen beleven.

• Prentenboekjes
• Constructiemateriaal
• Poppenhuis met toebehoren
• Ikeakeukentje met toebehoren voor in de poppenhoek
• Poppen en kleertjes
• Duploblokken
• Houten blokken
• Kasteel
• Parels om te rijgen
• Grote steekparels
• Boerderij met bijhorende dieren
• Allerlei andere dieren
• Speelgoedauto’s
• Playmobil
• Little People speelgoed
• Puzzels van 20, 24 en 35 stuks
• …

Indien jullie hiervan graag iets willen schenken, dan mogen jullie dit bezorgen aan de kikkerklas.

Alvast dank!

De kleuterjuffen

Het was weerom een succesvolle editie...

Meer lezen

Ons schoolproject in een notendop

Een gewone katholieke basisschool

Basisschool De Ritsheuvel is een school voor gewoon kleuter- en lager onderwijs.  We volgen de leerplannen van het Vrij (Katholiek) Gesubsidieerd Onderwijs.  Doorheen de verschillende groepen worden de kinderen begeleid naar het bereiken van de eindtermen.  Op het eind van de lagere school worden de leerlingen georiënteerd naar een studierichting in het secundair onderwijs die aansluit bij hun interesses en mogelijkheden.

Het katholieke karakter van de school wordt geconcretiseerd via de lessen godsdienst.  De door het evangelie geïnspireerde verbondenheid met mensen roept ons op tot engagement. Dit geven we gestalte tijdens vieringen en door onze deelname aan humanitaire acties. Daarnaast willen we als school de band met de lokale dorpsgemeenschap, en parochie mee aanhalen en vorm geven.

Een zorgzame basisschool

In de basisschool De Ritsheuvel verloopt het onderwijs vanuit de geest van Sint-Vincentius, patroon van de zuster van Berkenboom.

Een kenmerk van deze heilig is dat hij ‘zorg voor de minstbedeelden en zwakken’ als prioriteit stelde. We willen ons onderwijs ook vanuit die geest uitbouwen. Zorg voor alle kinderen. Maar ook zorg voor de mensen die bij ons tewerkgesteld zijn.
Zorg impliceert dat we in gesprek met ouders kiezen om de kinderen waarvoor we geen antwoord op de gegeven zorgvragen kunnen bieden, doorverwijzen indien nodig.
Zorg betekent differentiëren en begeleiden. Aandacht hebben voor de eigen persoonlijke ontwikkelingsweg van elk kind. Steeds werkend in de zone van de ‘naaste ontwikkeling’.

We inspireren ons onderwijs aan de optimistische visie van Feuerstein en Piaget. Beide ontwikkelingspsychologen die geloven in de mogelijkheden van elk kind. De principes van het Handelingsgericht werken zijn binnen in de school geïntegreerd.

Een natuurschool:

Berkenboom De Ritsheuvel staat voor een natuurlijke aanpak. Back – to – basic, groen en gezond, duurzaamheid en ecologie zijn belangrijke waarden. De school biedt onderwijs met een open en verkennende blik. Elk kind, met zijn talenten, staat centraal. Het wordt geprikkeld om op ontdekkingsreis te gaan doorheen zijn eigen kunnen en mogelijkheden. Met een open aanpak in open ruimtes zetten we ieder kind aan tot exploreren en experimenteren. Onze begeleiding stimuleert kinderen tot het zelfstandig maken van keuzes en het aanwakkeren van ondernemingszin. Samen werken, spelen, creëren, ontdekken en leren vormen de ‘groene’ draad ….

We streven naar een grote betrokkenheid van leerlingen, leerkrachten, ouders en andere participanten. Verantwoordelijkheidszin.

Kleur bekennen

Berkenboom De Ritsheuvel maakte een duidelijke keuze voor het concept natuur.
Het begrip natuur loopt als een “groene” draad door onze visie. School in de natuur door de binnen en buitenruimtes met elkaar te verbinden. Natuur in de school door de natuur naar binnen te brengen, ermee te werken, het te gebruiken in creaties en ervan te leren.

Onze pedagogiek legt de nadruk op wat kinderen kunnen en zijn en niet op wat ze nog niet kunnen en niet zijn.
We vertrouwen erop dat kinderen alles in huis hebben om zichzelf en de wereld te leren kennen. Dit vertrouwen leven we voor en dragen we over op de kinderen.
Verschillen zien we als een rijkdom. Elk kind, ieder mens, moet zich in honderd talen kunnen (leren)uiten. Het is aan ons, de volwassenen, om de kinderen met zo veel mogelijk talen in aanraking te brengen en goed naar hen te luisteren.

Respectvolle communicatie

De leerkrachten hanteren een respectvolle houding naar elkaar en naar de kinderen toe. Zoals in elke leefgemeenschap kan er al eens een conflict optreden. “Sorry” zeggen, elkaar de hand schudden of een knuffel geven vinden wij een belangrijke waarde. Ook hier nemen we de tijd om dingen uit te praten, goed te maken en af te sluiten. De basis, de essentie om tot een fijne samenleving te komen is wederzijds respect.
Dit respect trekken we door naar alle contacten met ouders en externen..

We streven naar een hechte relatie, die altijd in het teken staat van de betrokkenheid en het welbevinden van ieder kind.

En dit alles gestoeld op de waarden vanuit de Christelijke traditie.

Uitgebreidere informatie lees je in ons schoolreglement.